EM 2000/19
Almindelige bemærkninger
Det overordnede formål med den foreslåede afgiftsomlæggelse af indførselsafgiften for hyrevogne er, at lette taxavognmændenes økonomi i forbindelse med udskiftningen af vognparken samt at gøre det lettere for nye taxavognmænd at etablere sig i branchen. Samtidig skal det sikres, at disse "afgiftsbillige" personbiler ikke kommer ud på det private bilmarked med en ekstrafortjeneste til taxavognmændene til følge.
Det foreslås derfor, at det alene er 50 pct. af indførselsafgiften for personbilen, som udelukkende anvendes som hyrevogn, der forfalder ved indførslen, samt at den berostillede del af indførselsafgiften helt bortfalder, når hyrevognen kontinuerligt har kørt mindst 250.000 km, eller når hyrevognen har kørt kontinuerligt som hyrevogn i 5 år og mindst 175.000 km.
Det er endvidere en betingelse, at hyrevognen er forsynet med et kontrolapparat, der skal kunne registrere om der har været passagerer i hyrevognen under kørsel. Kontrolapparatet skal fungere overensstemmende med taxametrets tælleværk for besatte kilometre.
Da der ikke er nogle driftsøkonomiske årsager til at omregistrere en hyrevogn, der ikke har kørt som hyrevogn i mindst 3 år eller mindst 250.000 km, foreslås det, at der i disse tilfælde skal ske fuld efterbetaling af den berostillede del af indførselsafgiften.
Da nogle hyrevogne imidlertid er uegnede til fortsat hyrevognskørsel allerede efter 3 eller 4 år, foreslås det, at disse hyrevogne skal kunne omregistreres til anden kørsel mod efterbetaling af 25 pct. henholdsvis 10 pct. af den berostillede del af indførselsafgiften, såfremt hyrevognen har kørt 115.000 km henholdsvis 140.000 km som hyrevogn.
Da en eventuel efterbetaling af den berostillede del af indførselsafgiften er knyttet op til hyrevognens omregistrering til anden kørsel, medfører salg af hyrevognen til fortsat hyrevognskørsel hos en anden taxavognmand i Grønland ikke efterbetaling af den berostillede del af indførselsafgiften. En sådan regel vil samtidig kunne løse de økonomiske problemer, der kan opstå i forbindelse med en taxavognmands sygdom eller død.
For at sikre landskassen bedst muligt mod tab på den berostillede del af indførselsafgiften foreslås det, at ejeren giver Skattedirektoratet pant i hyrevognen for det beløb, der svarer til den berostillede del af indførselsafgiften, samt at dette pant får stilling som 1. prioritet. Efter 3 og 4 år kan det nominelle pantebeløb nedskrives, såfremt taxavognmanden anmoder herom. GrønlandsBANKEN og Sparbank Vest har oplyst, at bankerne ikke finder grundlag for at antage, at et sådant sikkerhedsstillelses pantekrav fra det offentlige, vil medføre væsentlige ændringer i bankernes vurderinger ved fremtidige finansieringer af hyrevogne.
Endvidere foreslås det, at der skal ske fuld efterbetaling af den berostillede del af indførselsafgiften, såfremt der køres privat i hyrevognen eller der køres til en anden takst end den af kommunalbestyrelsen fastsatte.
Endelig foreslås det, at der skal betales fuld indførselsafgift, såfremt det i hyrevognen monterede kontrolapparat fjernes eller undlades repareret, uanset hvor mange år eller hvor mange kilometre hyrevognen har kørt.
Forslaget har været til høring hos selskaberne Mini Taxa 2 18 18 ApS og Taxa 2 22 22 ApS, der har foreslået, at der indføres adgang til dispensation for efterbetaling af den berostillede afgift, såfremt en vognmand er så uheldig at anskaffe sig en "mandagsvogn", eller er så uheldig at komme ud for en skade på hyrevognen af en sådan størrelse, at det bedre kan betale sig at anskaffe en ny. Det er Landsstyrets opfattelse, at de nævnte tilfælde er udtryk for en almindelig erhvervsrisiko, som også taxavognmænd må bære på lige fod med andre erhvervsdrivende, der anskaffer sig personbiler. Landsstyret finder derfor ikke, at de nævnte forhold er af en sådan karakter, at de kan bære indførelsen af en særlig dispensationsadgang ved siden af de generelle dispensationsregler i §§ 19 og 20 i landstingslov om ind- og udførsel af varer.
Forslaget forventes at medføre et provenutab for landskassen på 2 mio. kr. årligt, medens kravet om kontrolapparat i nye hyrevogne, sammenholdt med en forstærket ligningsindsats på området, forventes at kunne nedbringe det skattemæssige provenutab på "sort kørsel" med årligt 2 mio. kr., således at omlægningen af indførselsafgiften for hyrevogne vil være provenuneutral for de offentlige kasser set under eet.
Forslaget har kun begrænsede administrative konsekvenser.
Bemærkninger til de enkelte bestemmelser
Til § 1
Det foreslås, at det alene er 50 pct. af den efter § 1, stk. 1, nr. 21, litra a beregnede indførselsafgift af personbiler, der forfalder ved hyrevognens indførsel til Grønland.
Reglen gælder alene for hyrevogne, der udelukkende anvendes til hyrevogne. Såfremt hyrevognen anvendes til anden kørsel, skal der betales fuld indførselsafgift. Personbiler, som anvendes til både hyrevognskørsel og anden kørsel, er således ikke omfattet af bestemmelsen.
Det er en betingelse for at berostille halvdelen af indførselsafgiften, at vognmanden giver Skattedirektoratet pant i hyrevognen for det berostillede beløb samt at dette pant får stilling som 1. prioritet. Såfremt vognmanden skriftligt anmoder om det, kan det nominelle beløb nedskrives i overensstemmelse med bestemmelserne i litra c og d. Såfremt den berostillede indførselsafgift bortfalder i medfør af litra b, eller den berostillede indførselsafgift efterbetales, foranlediger Skattedirektoratet pantet afregistreret.
Skattedirektoratet skal udfærdige pantsætningserklæringen samt sørge for registrering og efterfølgende afregistrering i Grønlands Landsret af pantet. Sikkerhedsstillelsen medfører ikke stempelpligt.
Det er yderligere en betingelse for berostillelsen af halvdelen af indførselsafgiften, at hyrevognen er forsynet med et kontrolapparat, der skal registrere, om der har været passagerer i hyrevognen under kørsel (besatte kilometer).
Af driftsøkonomiske årsager foreslås det, at en hyrevogn skal kunne omregistreres til anden kørsel, når den har kørt kontinuerligt i mindst 5 år og mindst 175.000 km som hyrevogn, uden at der skal ske efterbetaling af den berostillede indførselsafgift. I erkendelse af, at hyrevogne i de større byer kører et meget større antal kilometer om året, med den større slitage på hyrevognen til følge, foreslås det endvidere, at der heller ikke skal ske efterbetaling af den berostillede indførselsafgift, såfremt hyrevognen har kørt kontinuerligt 250.000 km som hyrevogn.
Da den afgiftsrelaterede værdinedgang på en hyrevogn er størst i de første år og tilsvarende mindre i de efterfølgende år foreslås det, at vognmanden skal efterbetale 25 pct. af det berostillede afgiftsbeløb, såfremt hyrevognen omregistreres til anden kørsel, når den har kørt kontinuerligt i mindst 3 år og mindst 115.000 km som hyrevogn. Har hyrevognen kørt kontinuerligt i mindst 4 år og mindst 140.000 km som hyrevogn, skal vognmanden efterbetale 10 pct. af det berostillede afgiftsbeløb.
De foreslåede kilometerkrav skal sikre, at der er tale om egentlig hyrevognskørsel. Kilometerkravene på 115.000 km henholdsvis 140.000 km skal dække hele landet, og er fastsat på baggrund af oplysninger om, hvad en hyrevogn i Upernavik gennemsnitligt kører om året.
Da en eventuel fuld eller delvis efterbetaling af den berostillede indførselsafgift er knyttet op til hyrevognens omregistrering til anden kørsel eller manglende opfyldelse af betingelserne, medfører salg af hyrevognen til fortsat hyrevognskørsel hos en anden vognmand ikke efterbetaling af den berostillede del af indførselsafgiften.
Såfremt der skal ske efterbetaling af den berostillede del af indførselsafgiften efter litra a, b, c og d, forfalder afgiften til betaling, når betingelserne for afgiftshenstanden ikke længere er til stede. Det afgiftspligtige beløb skal forrentes med 2 pct. pr. måned fra tidspunktet, hvor betingelserne ikke længere er til stede, og indtil betaling sker. Sker indbetalingen direkte i forbindelse med omregistrering af hyrevognen til anden kørsel, skal det afgiftspligtige beløb ikke forrentes.
Det foreslås, at der skal betales fuld afgift efter nr. 21, litra a, såfremt det i hyrevognen monterede kontrolapparat fjernes eller undlades repareret, uanset hvor mange år eller hvor mange kilometre hyrevognen har kørt. Et eventuelt afgiftsbeløb forrentes med 2 pct pr. måned fra det tidspunkt kontrolapparatet fjernes eller undlades repareret, og indtil betaling sker.
Det foreslås, at Landsstyret skal kunne dispensere fra kravet om installering af et kontrolapparat i hyrevognen, såfremt særlige lokale omstændigheder måtte tilsige det. Særlige lokale omstændigheder er f.eks. utilstrækkelige muligheder for reparation af kontrolapparat lokalt eller regionalt; få lokale hyrevognsbevillinger kombineret med andre kontrolsikkerheder mod "sort kørsel" m.m. Landsstyret kan bl.a. stille som betingelse for dispensationen, at hyrevognen skal forsynes med et kontrolapparat, såfremt den sælges til en vognmand i en anden by.
Det foreslås, atLlandsstyret kan fastsætte særlige kontrolregler som yderligere betingelse for berostillelse af indførselsafgiften samt regler for installering af det i litra a nævnte kontrolapparat.
Til § 2
Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. januar 2001, og således have virkning for personbiler, der indføres til landet fra denne dato til udelukkende anvendelse til hyrevogne. Endvidere skal nye personbiler, der ikke har kørt og som står på lager hos en forhandler være omfattet af bestemmelsen.